Turizmo.eu

10 najpodcjenjenijih superfood namirnica

Superfood je novotvorenica koja dobiva sve veću popularnost u wellness svijetu, a u biti samo predstavlja namirnicu vrhunskih nutritivnih vrijednosti. Najčešće su prepune antioksidansa, vitamina, i minerala, i zbog toga su bitne za optimalno zdravlje čovjeka. Te moćne namirnice jačaju imunološki sustav, podižu razinu energije, potiču detoksifikaciju tijela, ublažuju upale, i općenito donose ravnotežu tijela.

Superfood namirnice kao što su kelj, acai bobice, i šipak, već su odavno poznate. Izabela je nedavno pisala i vrhunskim prednostima praha mlade zelene pšenice, no postoji još nekoliko namirnica čije su blagodati podcijenjene.

Evo deset najpodcjenjenijih superfood namirnica koje bi trebali uključiti u prehranu:

1. Konopljine sjemenke

Male, moćne, i relativno jeftine, sirove konopljine sjemenke su izvrsna namirnica. Jedan su od najboljih izvora proteina – savršene za sportaše, i vegane općenito. Osim toga, imaju idealan omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina, koje su ključne za ispravno funkcioniranje srca.

Ako ih kupujete u rinfuzi, možete ih nabaviti za 70-ak kuna po kilogramu, što je jeftinije od primjerice badema.

Kako ih konzumirati: Dodajte ih u smoothie, salate, i jogurte. Isprobajte primjerice smoothie od cikle, đumbira, i mrkve s dodatkom konopljinih sjemenki.

2. Plavo-zelene morske alge

Plavo-zelene alge možda vam zvuče gadno, ali u biti je riječ o iznimno ljekovitom rodu morskih biljaka, od kojih je Spirulina najpoznatija. One su iznimno važne za vegane, jer su jedini biljni izvor DHA omega 3 masnih kiselina, a dodatna prednost je što sadrže protein, B vitamine, i željezo. Njihova ljekovitost je prepoznata od strane farmaceutske industrije, pa je spirulina čest sastojak pojačivača pamćenja i energije, kao i psihotropnih lijekova protiv depresije, tjeskobe, i ADHD-a.

Kako ih konzumirati: Pijte ih u tabletama, ili ih kupite sušene pa ih servirajte kao salatu. Također ih možete dodati u smoothie, primjerice s cvjetačom.

3. Lucuma

Lucuma je voće puno antioksidansa koje potječe iz Južne Amerike. Puna je beta-karotena i vitamina B3 i zbog toga obogaćuje veganski obrok. Lucuma je voće slatkog okusa, a niskog glikemijskog indeksa (sadrži malo šećera), stoga je dobar zamjenski zaslađivač (čak i za dijabetičare). Kako mi iz nje izvukli najviše prednosti, jedite je sirovu, no ako ne možete pronaći svježu, kupite je u prahu.

Kako je konzumirati: Dodajte je u smoothie, sirove slastice, i li spravite od njih puding.

4. Reishi gljive

Ove gljive se nazivaju i “lijek kraljeva”, jer imaju pregršt znanstvenih prednosti. Prirodni su antibiotik i antioksidans, a navodno i sprječavaju starenje. Osim toga, istočnjačka ih medicina koristi pri liječenju raznih tegoba, uključujući plućna oboljenja, povišeni krvni tlak, i neurološke poremećaje.

Kako ih konzumirati: Najbolje ih je piti u prahu, i kuhati kao čaj.

5. Maca

Ova korjenasta biljka s Peruanskih planina je dobro poznata kao lijek za vitalnost, da sam dvojio je li uopće podcijenjen superfood. Maca povisuje energiju, izdržljivost, snagu, libido, pamćenje i plodnost. Iako je korisna svima, posebno je bitna za zdravlje žena.

Kako je konzumirati: Maca se najčešće prodaje u prahu, i dodaje se u smoothie, umake, u kavu, ili se pak guta u kapsulama. Možete primjerice isprobati smoothie od manga i mace.

6. Camu bobice

Camu camu, misteriozno bobičasto voće iz Amazonskog podneblje, jedno je od najzdravijih biljki svijeta – a toliko nepoznato. Camu bobice sadrže beta-karoten, kalij, i što je najzanimljivije, najviši udio vitamina C od svih biljaka. I kao da to nije dovoljno, camu je jedan od najboljih prirodnih antidepresiva, i pojačivača energije.

kako ih konzumirati: Nažalost, teško ćete naići na bobice u supermarketima; no sve prednosti možete dobiti i iz praha. Dodajte ih u smoothie, ili jutarnji sok za dodatak energiji.

7. Morsko povrće

Sigurno niste ni znali da morsko povrće ima puno zdravstvenih prednosti. Nori, wakame, i razne morske alge – bogate su ključnih nutrijenata kao što su kalcij, vitamin A i C, i jod. Naravno, kao i spirulina, sadrže DHA omega 3 masne kiseline, a pomažu i pri detoksifikaciji tijela, regulaciji hormona, te smanjuju rizik od dobivanja raka.

Kako ih konzumirati: S morskim povrćem možete pripremati razna jela – miso juhu, sushi, sendviče, pa čak i smoothie. Isprobajte i nori salatu.

8. Rabarbara je vrlo dostupan superfood

Ovim šarenim povrćem možete ukrasiti i svoj vrt, ali ga također trebate i jesti. Rabarbara je prepuna vlakana, kalija, kalcija, te vitamina C i K. Ova ljepotica promiče rast kostiju, poboljšava cirkulaciju, i bitna je za zdravlje očiju.

Kako je konzumirati: Slatkog i bogatog okusa, rabarbara izvrsno ide uz pite, torte i kolače, međutim, NEMOJTE jesti njeno zeleno lišće, jer je otrovno. Radije skuhajte kompot od njene stabljike s jagodama.

9. Aloe Vera

Ova svestrana biljka ne pomaže samo koži, već se može i jesti. Prepuna je nutrijenata, uključujući vitamine A, C, E, i B (osim B12). Aloe vera je također detoksificirajuća biljka, koja pogoduje ispravnoj probavi, a umiruje želudac.

Kako je konzumirati: Iscijedite je u sok, ili nanesite na lice kao hidratizirajuću masku.

10. Kakaovac

Najslađi superfood smo sačuvali za kraj. Namirnica koja ima najveći udio antioksidansa, uz brojne vitamine, kakao je jedna od najbitnijih biljaka svijeta. Kakaovac nas usrećuje, podiže nam energiju, i libido. Osim toga, bitan je za zdravlje srca, regulaciju krvnog šećera, a također usporava starenje. Ovisnici o (crnoj) čokoladi mogu odahnuti.

Kako je konzumirati: Kako bi dobili najviše zdravstvenih prednosti, kakao bi trebali jesti sirov. Možete ga dodavati u razne deserte, kavu, ili jutarnju zdjelu sa zobenim pahuljicama. Osim toga, pri kupnji čokolade, gledajte da sadrži barem 70 posto kakaovca. Možete spraviti i topli napitak, s macom.

(prilagođeno s peacefuldumpling)

Exit mobile version